Slik måler du hastigheten på hjemmesiden din – Internett markedsføring | epost markedsføring | søkemotoroptimalisering – estrategi.no

Slik måler du hastigheten på hjemmesiden din

Visste du at lastetiden på din hjemmeside påvirker både din plassering i Google, og dine besøkendes opplevelse av hjemmesiden?

Jo tregere den er, jo dårligere rangering vil den få i Google – og jo dårligere opplevelse har din kunde. Derfor er det viktig for deg å vite hva reell lastetid er.

Kunden er utålmodig:

Dersom jeg må vente “hele” 10 sekunder på at en nettside skal fremvises ordentlig – ja, da har jeg nesten klikket meg bort derfra. Jeg skal i alle fall ha en sterk forventning om hva som møter meg på “innsiden” for at jeg skal vente ferdig. Er du også slik?

Spesielt forum og nettbutikker har en tendens til å laste tregt: Det er mange “tidstyver” der: mange bilder, spørringer mot databaser og filer.

Så hvorfor bør du ha kort lastetid?

Sikkert mange hensikter, men jeg antar at de 2 som er viktigst for deg er:

1) Raskere lastehastighet gir god brukeropplevelse

Brukeren (kunden) skal ha en god opplevelse. Jeg ønsker å ha godt kundefokus, og ved å velge en nettløsning og et design som lastes raskt i kundens datamaskin – så tar jeg vare på brukerens tid.

Litt dypere: Realiteten er nok at kort lastetid ikke nødvendigvis gir mer fornøyd bruker, men at lang lastetid gir en misfornøyd bruker. Altså: Rask lastetid gjør ikke at brukeren tenker: “Wow, dette gikk raskt! Disse kan jeg stole på.”, men snarere er det vel heller slik at en treg nettside gjør at kunden tenker slik: “Oi, dette går tregt. Jeg prøver et annet sted.”

2) Raskere lastehastighet gir bedre plassering i Google

I Googles algoritme tar de hensyn til lastetiden på nettsiden. Kort fortalt er det slik: Jo kortere lastetid, jo mer sannsynlig er det at din nettside rangerer bedre i Google.

Dét betyr ikke at du nødvendigvis vil få bedre rangering i Google ved å korte ned lastetiden på din hjemmeside, men at jo lengre lastetiden er – jo viktigere er det å korte den ned.

Slik måler du lastehastigheten enklere

Jeg målte lastetiden med stoppeklokke, og det var litt unøyaktig. Så i dag fant jeg en langt enklere måte å gjøre det på:

Which Loads Faster er en hjemmeside der du kan sammenlikne to hjemmesider, og ut fra verktøyet (nettsiden) se hvilke hjemmeside som laster raskest – og også få opp tiden i millisekunder.

En kjapp test viste at det nye forumet er 73% raskere, eller et drøyt ett sekund raskere.

Her er en test mellom Dagbladet og VG (klikk for å se)

Slik bruker du verktøyet:

1) Gå til nettsiden: Which Loads Faster

2) Klikk på knappen “Try my own matchup”

3) Skriv inn de to nettadressene du vil sammenlikne

4) Trykk på “Go”

Da får du opp et resultat slik som i bildet over. Intuitivt og greit, og veldig informativt når du ønsker å ta et godt valg.

 

Vet du om  andre gode verktøy, eller hvordan man kan bruke dette verktøyet ennå bedre?

Preben O. Sangvik
 

OBS: Sjekk ut podcasten "Markedskanalen" på facebook. <<< Preben Sangvik jobber i Responspartner AS og har mye kompetanse på både online markedsføring, webteknisk og design - og god erfaring med å knytte dette sammen til en helhet som fungerer for kundene.