Rabattkoder og kuponger – perfekt strategi til viral markedsføring
I 2009 ble markedsføringsloven endret og rabattkoder, kuponger og annen såkalt medgift ble lov å benytte. Dette åpner for nye markedsføringsmuligheter!
(bilde hentet fra sxc.hu)
Rabattkoder og kuponger i dagens virale hverdag
Med over to millioner nordmenn på Facebook, er sosiale medier definitivt en markedsføringskanal man bør vurdere. Dette betyr imidlertid ikke at man nødvendigvis trenger å kjøpe tradisjonelle Facebook-annonser.
Eksempel på suksess – XXL sin utskrivbare kupong XXL Sport og Villmark kjørte i april en kampanje hvor de utstedet en utskrivbar kupong som ga 25% rabatt på store deler av sortimentet i alle deres butikker den 29. april. De distribuerte kupongen gjennom en egen Facebook-gruppe (ikke page). Dette lot venner invitere mange venner samtidig og den virale effekten var igang.
Gruppen endte med følgende, imponerende stats: Awaiting Reply (16,306), Not Attending (15,217), Maybe Attending (4,812) og 3,575 confirmed guests.
Kupongen ble også publisert på nettsider som lister utskrivbare kuponger og uoppfordret spredd rundt av bloggere, på Twitter, diskusjonsforum og lignende.
Hva med rabattkoder i nettbutikker?
Rabattkoder gir også store markedsføringsmuligheter for eiere av nettbutikker. For det første kan du gi tidligere kunder tips om rabattkoden via nyhetsbrevet. Rabattkoder er en ekstremt enkel måte å øke konverteringsgraden til e-postkampanjer. Det er utrolig hvordan 5-10 prosent rabatt kan påvirke kjøpsviljen!
I tillegg vil du kunne få spredd rabattkoden kostnadsfritt hos et titalls nettsider som spesialiserer seg på rabattkoder, og du vil kunne få nevnt nettbutikken din i rabattkodetråder på en rekke forskjellige forum. Bloggere liker også å tipse leserne sine om gode tilbud, men her har vi et godt tips – nemlig eksklusive rabattkoder. Utsted eksklusive rabattkoder til bloggere som skriver om et relevant tema, og som dermed har potensielle kunder som lesere. Med en unik og eksklusiv rabattkode, bestående av for eksempel bloggerens navn, er sannsynligheten større for at bloggeren skriver om rabattkoden og nettbutikken din.
Betingelser – ikke overdriv!
Enkelte nettbutikker utsteder rabattkoder som utelukkende gjelder ett bestemt produkt, èn produktserie eller lignende. Andre utsteder rabattkoder med en haug av betingseler. Først og fremst gidder ingen å lese disse betingelsene. I tillegg risikerer man misfornøyde kunder som føler seg lurt når de oppdager at rabattkoden ikke gir rabatt på produktet de ønsket å kjøpe. Om det så bare var 5% rabatt, ender dette fort med at kunden velger å ikke kjøpe produktet i det hele tatt. I tillegg risikerer man at man ikke blir listet på nettsider som lister rabattkoder hvis man stiller for kompliserte eller for dårlige betingelser. Og viktigst av alt, betingelser setter et skikkelig brems for den virale effekten rabattkoder skal ha! Èn betingelse er derimot alltid akseptert – tidsbegrensningen.
Tidsbegrens rabattkoder
Ved å tidsbegrense rabattkoder – altså å gjøre dem gyldig i en begrenset tidsbegrenset periode – øker man sannsynligheten for raske salg. Du har full kontroll og kan koordinere utstedte rabattkoder med andre kampanjer. Det anbefales riktignok ikke å kjøre èndags rabattkoder. Rundt 4 uker er normalen – dette ser ut til å fungere bra i de fleste bransjer.
Hvor stor rabatt skal jeg gi?
Her kan du se litt på hva konkurrenter gir. Bransjestandar varierer kraftig, for eksempel gir klesbransjen langt større rabatter enn elektronikkbransjen. Du kan også utstede rabattkoder som gir kunder gratis frakt. Disse er svært populære. En kunde vil normalt være mer fornøyd hvis han/hun får gratis frakt, uansett om den totale kostnaden ville vært den samme hos en konkurrent. Teknisk – hvordan skal kundene taste inn rabattkoder? Normalt fungerer det slik at kunden legger varer i kurven og går til handlekurven som normalt. Her kommer spørsmålet om en rabattkode. Dette er en løsning som fungerer svært bra.
De fleste løsninger støtter bruk av rabattkoder De fleste som benytter en populær plattform har mulighet til å tilby rabattkoder i sin nettbutikk. Zen-Cart, OsCommerce, virtuemart, Joomla sin e-commerce og Magento, for å nevne noen, har alle enten integrert støtte eller tilgjenglige plugins for rabattkoder (på engelsk kalles det coupons eller vouchers).
Se hvordan andre i din bransje gjør det
Gå gjerne inn og se på noen rabattkoder hos Rabatt24.no og se hvordan nettbutikker i din bransje forholder seg til rabattkoder. Sjekk listen over nettbutikker med rabattkoder her og finn kjente nettbutikker i din bransje.