Publiseringsløsning-suksess fra Telemark – Internett markedsføring | epost markedsføring | søkemotoroptimalisering – estrategi.no

Publiseringsløsning-suksess fra Telemark

eZ publish er en gratis open source webpubliserings-applikasjon som på få år er blitt en global suksess. Estrategi har prøvekjørt applikasjonen.

Tekst: Reimar Vetne

Det er faktisk litt pinlig. eZ Systems, selskapet som står bak eZ publish, har siden oppstarten for 3-4 år siden holdt til i Skien i Telemark, min egen hjemby. Selv om jeg i denne perioden har bodd i Oslo, Vestfold og (det siste året) som student i USA, så holder mine foreldre fortsatt til i nærheten av Skien.

Men aldri har jeg stukket innom selskapet, eller tatt kontakt. Norges ledende nettmagasin for e-handelsmenn og webmastere har ikke dekket en av Norges webprogramvare-eksport suksesser. Selv om jeg nærmest kjørte forbi døra deres jevnlig.

I mai kjørte de et 4-dagers kurs for utviklere, og Estrategi fikk være med for å prøvekjøre applikasjonen og gi en vurdering for våre lesere.

Hva er eZ publish

eZ publish er en open source løsning (åpen kildekode, til fri bruk for hvem som helst uten lisenskostnader), som bruker Apache open source webserver, den svenske open source database-serveren MySQL og open source script-språket PHP.

Apache/MySQL/PHP er allerede en solid kombinasjon, som stadig flere webutviklere tar i bruk (Estrategi kjører selv på MS SQL server og ASP-script, fordi vi satte opp vår løsning for en del år tilbake og dette var en av de raskeste plattformene å utvikle ting på da; i dag ville vi valgt MySQL og PHP).

eZ publish er en applikasjon skråstrek utviklingsplattform på toppen av Apache/MySQL/PHP, som kutter ned utviklingstid av webpubliserings- og ehandelsløsninger ytterligere.

En webutvikler som kan html, og et scriptspråk som ASP eller PHP eller har jobbet med andre mal-drevne webapplikasjoner, kan sette seg inn i eZ publish og lage et nettsted på 3-4 dager.

eZ publish er altså ikke en rett-ut-av-boksen hyllevare som kan tas i bruk etter en times innstallasjon. Men det er gratis, og det er kraftig, og det kan vokse med deg.

Sende mellom ulike personer før godkjenning – funksjonalitet

Stadig flere bedrifter kan tenke seg workflow-funksjonalitet, hvor en artikkel kan sendes mellom ulike på forhånd definerte brukere for godkjenning før artikkelen publiseres. F.eks. at alle ansatte kan forfatte en historie, mens en eller flere redaktør for nettstedet (eller seksjoner av nettstedet) må godkjenne artikkelen, eller sende den i retur med kommentarer. eZ Publish har dette innebygd.

For internasjonale organisasjoner med nettsted på flere språk, har eZ publish separert alle vanlige menyvalg og faste ord og uttrykk i egne tekstfiler for hvert språk, som enkelt og raskt kan endres eller tilpasses. Hvis man vil behøver man dermed bare å designe ett sett med maler, og lar de språkspesifikke menyvalgene og standard-innholdet hentes fra disse tekstfilene for hvert språk.

Gjennom workflow-funksjonaliteten kan en artikkel som publiseres på ett språk automatisk havne i innboksen til en på forhånd definert oversetter, som får i oppgave å oversette artikkelen så snart som mulig.

Full brukerforum funksjonalitet er ferdig satt opp og klar til bruk.

En enkel ehandels-modul tilbyr handlevogn og ordre-funksjonalitet. For mange bedrifter som trenger katalog og handlevogn-funksjon kan dette fungere bra nok, men mer avanserte (og svært lønnsomme) funksjoner som oppsalg og kryss-salg krever større PHP og eZ publish programmerings-innsikt å sette opp.

Epost-publiserings funksjonaliteten er altfor enkel. Dette er et typisk norsk problem, for de fleste norske bedrifter og programvarefirmaer tenker primært på web og overser epost som medium. Du må i praksis skaffe deg en epost-liste løsning et annet sted, eller få en utvikler til å programmere en ny epostpubliseringsmodul fra bunn av, f.eks. hvis du ønsker å kunne sende ut et nyhetsbrev til alle kunder og prospekter når du har et epost-nyhetsbrev eller epost-kunngjøring klar, eller hvis nye navn skal motta ferdig skrevne epostmeldinger etter henholdsvis x, y og z dager fra de meldte seg på (såkalt autoresponder funksjonalitet, som du får utrolig billig fra de fleste amerikanske webhotell/ISPer. Selv bruker jeg Proautoresponder til alle mine epost publiseringsbehov).

Tross disse begrensningene er eZ publish et glimrende valg for de fleste norske bedrifter som har en del innhold på nettstedet som må oppdateres jevnlig, fra de minste bedrifter (prisen er uslåelig) til de største (Linux/MySQL er en utrolig skalerbar og solid plattform for selv de mest besøkte nettsteder).

Hvis du ikke ønsker å drifte en fysisk webserver selv, fins det norske ISPer som er sertifisert for eZ publish og installerer det for deg. Selv prøvde vi NordicHosting, som har administrasjonen i Bergen og serverparken i Oslo (driftet av MCI). For under 2500,- fikk vi et års webhosting, et .no og et .com domene, og ferdig installasjon av eZ publish. Det vare bare å gå rett i gang med å designe våre egne maler, eller tilpasse dem som allerede var lagt inn som default. Billigere får man neppe en så kraftig webpubliseringsløsning. Vi er imponert.

Link til eZ publish: www.ez.no

admin