Enkle tips for enklere sider – del 2 – Internett markedsføring | epost markedsføring | søkemotoroptimalisering – estrategi.no

Enkle tips for enklere sider – del 2

Lei av kompliserte, trege og forvirrende sider når du surfer? Sørg for at ditt eget nettsted er brukervennlig.

Tekst: Magnus Utgård

I denne artikkelserien vil jeg veilede deg til bedre brukervennlighet på ditt nettsted. Jeg kan ikke gi deg fasiten på hvordan man skal legge opp et nettsted, men jeg prøver å få frem noen prinsipper som jeg selv tror på og har lært av Jakob Nielsen.

Tilrettelegg for alle

Også blinde. De kan ikke se de fine bildene dine, men ved å legge tekst inn "alt"-taggene til bilder, vil PCen lese dette opp for de svaksynte sammen med teksten som alle kan se. For personer med treg internett-tilgang får man også opp en rask forklaring om hva bildet inneholder mens det lastes ned.

Vær tekno-konservativ

Rogers adopsjonsmodells ytterpunkter er innovatører som har alt og vil prøve det nyeste før andre, og etternølere som ligger noen år etter hovedfeltet når det gjelder å ta i bruk ny teknologi og programvare. Etternølere kan være 40-åringer med mye penger, og interesse for å besøke websidene dine. De gidder ikke installere alt som er nytt. Kanskje tør de ikke. Så ikke sett brukeren på prøve, hold det enkelt. Unngå det nyeste innen "plugins" og programmering. (Plugins kan være for eksempel flash, eller mediaplayer, noe som må installeres.)

Men dette avhengig av målgruppen du har valgt deg. Hvis din målgruppe er innovatører, er det lov å sette kravene til brukerne høyere, og du er villig til å ekskludere noen segmenter.

Ikke bruk frames

  • "Just say No" to frames – bruk tabeller
  • vanskeliggjør det å legge siden i favoritter
  • vanskeliggjør linking
  • vanskeliggjør nøyaktig URL
  • vanskeliggjør utskrift

Logo på hver side – helst oppe til venstre

På førstesiden kan logoen være noe større og annerledes. På de andre sidene bør det være samme logo, fordi logoen legges i cachen til brukeren. Derfor minimeres nedlastingstiden. Folk begynner å få kjennskap til dette poenget. Hvis dette elementet ikke finnes, mener brukeren at noe mangler. Det skal ikke være en knapp til førstesiden på selve førstesiden – fordi du da kan tro at du ikke allerede er på førstesiden.

Bilder av god kvalitet

Et bilde skal være av god kvalitet, fordi nettsiden speiler bedriften. Likevel bør man bruke Photoshop for å skreddersy bildet for internett. Et bilde skal være i .jpg eller .gif format. Gif-format brukes der det er lite farger i bildet. Bruk "thumbnails" så ofte som mulig. Brukeren kan selv trykke på bildet for å forstørre det.

En side må ikke overskride 100kilobyte. Egentlig mener jeg selv dette er for mye. Det vil da ta 30 sekunder på en dårlig linje. Du kan tenke deg selv hvor lenge du er villig til å vente på informasjon.

Skrivervennlig Å ta en test-utskrift er noe folk glemmer, men du må ikke ta det selv, la andre uerfarne brukere prøve seg. Det er vanskelig nok å installere en printer, så hvorfor gjøre det vanskelig å bruke den.

Hvis du tviholder på en fancy design som gjør seg dårlig ved utskrift, så vurder å tilby leserne en egen utskriftsvennlig side. Plasser da et ikon av en printer ved siden av teksten "Ta utskrift" e.l.

www.curling.no – forslag til hvordan du kan lage link til utskriftvennlig side

www.webdesignskolan.com – en fabelaktig side med mange gode tips

admin