Tid for annonseinntekter igjen! – Internett markedsføring | epost markedsføring | søkemotoroptimalisering – estrategi.no

Tid for annonseinntekter igjen!

Et nettsted som bare skal leve av annonseinntekter uten å ha noe å selge direkte til leserne sine, har lenge vært en dårlig forretningsidé. Nå begynner mulighetene for annonseinntekter å bli anseelig igjen.

Tekst: Reimar Vetne

Jeg har de siste årene frarådet alle mine medlemmer, studenter og klienter mot å satse på annonseinntekter som den eneste inntektsmodellen. Masse arbeid og lite penger igjen for innsatsen.

Det er en mye raskere og sikrere vei til inntekter du kan leve av å selge noe direkte til leserne dine – enten fysiske varer, dine tjenester eller å ta betalt for informasjon. 

Det mener jeg fortsatt. Betalingsvilligheten fra leserne dine er stor (mye større en du aner), hvis du bare lærer deg tekstforfatting og håndverket å skrive salgstekster som selger – som alle kan lære seg.

Men nå begynner det å bli bedre betalt å sette opp rene annonse-finansierte nettsteder også. Cluet er å gjøre hjemmeleksa og finne ut hvor det hull i markedet (et tema som det ikke er nok stoff om der ute), begynne i det små og sette opp en liten minisite (ikke vente med lansering til du har en megaportal ferdig), og bruke et annonsenettverk hvor du får annonseinntekter fra dag én. Nettstedet kan være på norsk eller på engelsk eller et eget nettsted for hvert språk.

Her er mitt forslag til oppskrift.

 • Skritt 1: Research – finn et tema/nisje hvor det er plass til et nettsted til
  Begynn gjerne med en hobby eller interesse du har og som du kan mye om. Men det er ikke noe must – du kan også velge et tema du ikke aner noe om fra før. I dag går det an å velge seg et tema og bli særdeles kunnskapsrik om det i løpet av et par uker. Gå på biblioteket der du bor og les tidsskrift og bøker om temaet. Søk rundt på engelske nettsteder og les og ta notater. Du trenger ikke være en ekspert for å sette opp et nettsted om et tema – du kan ta rollen som "reporter" og lære av hva alle de andre sier om bransjen/hobbien/temaet og oppsummere det for leserne dine i lettforståelig språk.
   
 • Skritt 2: Domene og webhotell
  Husk et .no domene hvis nettstedet skal være på norsk (krever at du har et eget firma, som jeg håper du har – det koster bare et par tusenlapper å registrere et enkeltmannsfirma i Brønnøysund, som du trenger hvis du får noen inntekter fra dette). Jeg bruker personlig www.ssc.no og www.nordichosting.no og er veldig godt fornøyd med dem. Et engelsk nettsted må være .com (ikke .org, .net, .biz eller lignende).
   
 • Skritt 3: Finn fram til søkefrasene din målgruppe bruker
  Gjør en brainstorm på hva du tror din målgruppe søker på for å finne informasjon om ditt tema. Bruk søkeordene i <title>-taggen og heading-taggene i sidene du skriver om temaet (neste skritt).
   
 • Skritt 4: Skriv 3-4 artikler om temaet, eller betal noen andre til å skrive for deg
  En artikkel kan være en introduksjon til temaet, en annen artikkel kan være en produktanmeldelse av 2-3 produkter din målgruppe har bruk for, og en praktisk "Hvordan …." eller "10 tips til bedre…" artikkel som hjelper leserne i gang innenfor ditt tema/hobby/bransje.
   
 • Skritt 5: Bytt linker med relevante nettsteder
  Finn fram til de beste 8-10 nettstedene innenfor ditt tema, på norsk og engelsk, og ta kontakt med hver av webmasterne personlig og spør om de vil bytte link med deg. "Jeg så ditt nettsted X og synes det er veldig bra, og kunne tenke meg å linke til deg fra mitt nettsted. Mitt eget nettsted fokuserer særlig på … og jeg lurer på om du vil gjør dine lesere oppmerksom på denne ressursen ved å linke tilbake til meg også?"
   
 • Skritt 6: Få annonser på nettstedet
  Den desidert kjappeste måten å komme i gang med annonseinntekter på er via Googles AdSense-program. Gå til www.google.no, klikk på "Annonseringsprogram" nederst i venstre hjørne, klikk på AdSense programmet på høyre side av skjermen, og registrer deg og netttedet ditt i Googles system. Legg ut html-koden Google gir deg på mini-nettstedet ditt, og Google begynner i løpet av kort tid å servere annonser på ditt nettsted og gi deg en andel av annonseinntektene. Du får betalt pr. klikk leserne gjør på Google-annonsene, så et lite tips for å få maksimalt med klikk er å velge en design på annonsene uten bokser og rammer og med samme linkfarge og bakgrunnsfarge som resten av nettstedet ditt. Dermed gjør ikke Google annonsene så mye ut av seg, de går mer i ett med websida, og leserne oppfatter annonsene som vanlige tekstlinker og klikker hyppigere (det står riktignok "Annonser fra Google" over eller under linken, så du har et korrekt skille mellom annonse og redaksjonelt innhold – ingen grunn til å gjøre skillet større en nødvendig). Gå inn på Språkguiden og se på Google AdSense annonsene der, så skjønner du hva jeg mener med å la dem gli inn i designet på siden mest mulig. Fargene og designet på annonsen styrer du inne i AdSense admin-verktøyet hos Google.

Etter en stund, når du har fått en del trafikk, kan du kontakte andre annonsenettverk som selger større grafiske annonser for deg (f.eks. www.Advertising.com som har en egen norsk avdeling i Oslo) eller du kan kontakte potensielle annonsører selv og gi dem en god pris.

Så kan du gå videre til neste prosjekt og gjenta prosessen med et nytt tema og et nytt mini-nettsted.

Annonseinntektsmulighetene er i ferd med å bli bra. Men hvis du ønsker å tjene mest mulig, vil jeg fortsatt anbefale deg å la slike nettsteder som kun lever av annonser å være et tilskudd til inntekts-mixen din. Brorparten av inntektene dine vil nok fortsatt komme fra nettsteder hvor du forsøker å selge noe direkte til leserne, framfor å gå via mellommenn som annonsører som så skal selge til dine lesere.

Lykke til!

admin