Bok for web-redaktører – Internett markedsføring | epost markedsføring | søkemotoroptimalisering – estrategi.no

Bok for web-redaktører

Nina Furu har skrevet boken "Redigering for web". Boken er en svært velskrevet innføring i emnet for webredaktører, webmastere og innholdsansvarlige for nettsider.

Tekst: Reimar Vetne

Det er en tungvekter i norsk nettbransje som har samlet sin visdom og erfaring i denne 150-siders boka. Nina Furu er mest kjent som mangeårig redaktør av Hjemmenett og som skribent i Digitoday, men har også engasjert seg i en rekke andre prosjekter. Hun har startet opp en portal for sekretærer, MittYrke.com. Før internett-mediet dukket opp, jobbet hun med papirbasert journalistikk og medier.

Motivet for å skrive boken finner vi delvis i bokens introduksjon (s. 11):

"Siden jeg begynte å jobbe med webmediet ganske tidlig, i 1995, har det av og til skjedd at jeg er blitt spurt: Hvordan er det egentlig å arbeide i internettbransjen? Hittil har jeg alltid svart det samme – at det føles som å jobbe i NRK i 1960.

Akkurat som pionerene i TV-mediet må nemlig også vi på web finne våre egne sannheter, skape våre egne konvensjoner og forme vårt eget medium underveis. Og akkurat som dem gjør vi den samme fundamentale feilen at vi ennå ikke kjenner mediets egenart tilstrekkelig godt.

Ser man på arkivopptak av tidlige TV-sendinger, virker selve den visuelle formen utdatert, ja nærmest komisk. Aktørene står, eller sitter, statisk oppstyltret på et podium. Mimikken deres er minimal eller tilfeldig. Mikrofonene er framtredende og ofte plassert slik at de nærmest skjuler ansiktene. Og programmene er gjerne konserter eller debattsendinger. Med andre ord: Tidlig TV ser rett og slett ut som fotografert radio, hvilket det også var.

Det samme feilen gjenskaper vi nå på nett. Tidlig internett har sett ut – og til en viss grad forsatt ut – som trykksaker på skjerm.

Boken er inndelt i kapitler som tar for seg ulike former for innhold, interaktive funksjoner som er nytt med web, grensesnitt, økonomiske modeller (hvordan tjene penger på nettstedet sitt) og organisering av en nettredaksjon. Boken er rikelig utstyrt med kasus og illustrasjoner (screenshots) fra norske nettsteder.

 

Utgitt 2001 av IJ-Forlaget/Høyskoleforlaget: www.ij-forlaget.no
148 sider
ISBN 82-7147-215-1
Pris kr. 229,-

admin